
مقایسه پلی استایرن با پشم سنگ در صنعت ساختمان
با توجه به اهمیت روزافزون صرفهجویی در مصرف انرژی، ضرورت استفاده از عایقهای مناسب و کاربردی در منازل و ساختمانهای اداری بیشتر شده است. یکی دیگر از دلایل افزایش این نیاز، بالا رفتن قیمت و هزینههای ناشی از انرژیها و سوخت میباشد. درک ویژگیهای کاربردی و محدودیتهای انواع مختلف عایق قبل از خرید و شروع به ساخت یا بازسازی یک خانه یا اپارتمان با عملکرد بالا بسیار حائز اهمیت است. درک صحیح از فیزیک دیوار این امکان را به ما میدهد که بتوان موارد کلیدی بهتری در طراحی دیوار با عایق مناسب داشته باشیم. از این جهت اگر قصد عایق کاری ساختمان را دارید مطالعه این مطلب را به شما توصیه میکنیم. این موضوع را با مقایسه عایق کاری با پشم سنگ و یا پلی استایرن شروع میکنیم.
قابلیت جذب پشم سنگ و پلی استایرن
در سالهای اخیر موضوع نفوذپذیری بخار آب که " تنفس" نامیده می شود، به عنوان یک عامل کلیدی در دیوارها و سیستمهای عایق مورد تاکید قرار گرفته است. در اینجا، تفاوت چشم گیری بین پشم سنگ و پلی استایرن وجود دارد که این دو را از هم متمایز میکند. پشم سنگ مقاومت کمی در مقابل نفوذ پذیری از خود نشان میدهد. بخار آب موجود در هوا میتواند عملاً بدون هیچ مانعی در آن نفوذ کند. در مقابل پلی استایرن با یک لایه نازک نفوذ پذیری کمتری از خود نشان میدهد و نسبت به نفوذ پذیری بخار مقاومت بالایی دارد.
با این حال، نفوذپذیری بخار بالا به خودی خود نه یک مزیت است و نه یک اشکال. در واقع بحث اینکه بخار اب تا چه مقدار در دیوار نفوذ کند نیست بلکه موضوع مهم تر آن است که این بخار در دیوار بعد از کاهش دما کمتر متراکم شود. با این حال این موضوع بستگی زیادی دارد به انتخاب مناسب پوشش خارجی دیوار گچ و رنگ داخلی گرفته تا رنگ نما.
اول از همه ممکن است بخار آب به مقدار زیاد به دیوارها نفوذ کند، اما به دلیل گچ بیرونی یا لایه دیگری که دارای نفوذپذیری بخار کم است، نمی تواند آزاد شود. به همین دلیل است که استفاده از گچ اکریلیک روی پشم، نفوذ پذیر بخار که نوعی مانع را تشکیل می دهد مجاز نیست و فقط روی پلی استایرن قابل اجراست. یک راه دیگر آن استفاده از لایه سیلیکون یا سیلیکات روی دیوارهای عایق شده با پلی استایرن است که به هیچ وجه مشکلی ندارد و به دیوارهای خانه ما آسیب نمی رساند.
از نقطه نظر عملی، تفاوت بین پشم سنگ و پلی استایرن در مورد جذب بسیار مهم است. این عامل مستلزم تیمی است که عایق کاری دیوار را با رویکرد کمی متفاوت در کار انجام دهد. پلی استایرن دارای جذب بسیار کم است و خیساندن آن در نما مشکلی ندارد. مزیت بسیار موثر پلی استایرن که در صنعت ساختمان سازی مهم است این است که آب در این مواد تشکیل دهنده پلی استایرن نفوذ نمی کند وبه سرعت خشک می شود. برعکس پشم سنگ بسیار به رطوبت حساس است و خیس شدن آن امر غیر قابل قبولی است. از این رو فقط زمانی میتوانیم کار عایق کاری با پشم سنگ را شروع کنیم که ساختمان مسقف شده باشد و قسمت ناودان ساختمان تکمیل شده باشد.
نصب عایق:
در اینجا مورد دیگری که در عایق کاری ساختمان مورد بحث قرار میگیرد تفاوت معنی داری به وجود اورده است. لایه های به کار گرفته شده در پشم سنگ که در زمان عایق کاری ساختمان استفاده میشود به مراتب بسیار سنگینتر از عایق پلی استایرن در زمان عایق کاری است. در اینجا ما برای نصب بهتر و کارامد تر باید عمل کنیم. به این منظور لنگرهای جنس فولادی برای پشم سنگ و در عوض جنس پلاستیکی برای پلی استایرن استفاده میشود. این موضوع مهم است که بدانیم پشم معدنی، حتی به شکل ورق های سخت (تخته)، یک ماده دائمی الاستیک میباشد، این در حالی است که تختههای پلی استایرن جامد هستند.
خاصیت ارتجاعی پشم سنگ این امکان را داده است که بتوان از آن برای زیر بسترهای نامنظم ساختمان استفاده کرد. بیشترین تفاوت زمانی احساس میشود که نیاز به عایق کاری دیواری است که صاف نیست. به عنوان مثال، میتواند یک پنجره نیمه دایرهای باشد. پشم معدنی یک ماده غیر قابل احتراق است. در ساختارهای پلی استایرنی عمده مقاومت در برابر آتش برعهده لایه پوششی است. پلی استایرن به کار رفته در پانلهای وال اسپید از نوع کندسوز خود خاموش شونده هستند و باعث انتشار حریق نمیشوند.
موضوع دیگری که در عایق کاری ساختمان باید به آن توجه شود عایق صوتی مصالح است. در حال حاضر اعتقاد بر این است که پشم سنگ عایق بهتری برای صدا محسوب میشود. این موضوع حقیقت دارد البته فقط برای سه نوع دیوار به شرح زیر:
- سه لایه
- داربستی
- عایق بندی شده با مصالح سبک مثل عایق پشم با تخته
نتیجه گیری
با توجه به مطالب فوق در حال حاضر پلی استایرن رایج ترین ماده عایق در نمای ساختمان به حساب میآید که قیمت آن نیز به مراتب کمتر از قیمت پشم سنگ است. همچنین میتوان برای تکمیل کار از گچ اکلیریک بسیار ارزان و محبوب استفاده کرد که این کار را نمیتوان بر روی عایق پشم سنگ انجام داد. مقاومت عالی یونولیت در مقابل آب و رطوبت، آن را به یکی از مهمترین اجزای صنعت ساختمان تبدیل میکند. ساختمانها امروزه با بهره وری از پلی استایرن نرم به سازههای ضد زلزله تبدیل میشوند تا در صورت بروز حریق، زلزله و ... دچار عوارض جانبی چون افزایش آتش و یا آوارهای اضافه نشوند.
پانـــــل وال اسپید
دیوار پیش ساخته وال اسپید، در ارتفاع و ضخامتهای مختلف، قابل تولید است؛ لذا امکان سفارش پانل بسته به کارایی مد نظر، وجود دارد که علاوه بر کاهش پرت مصالح، امکان انطباق آن با شرایط آب و هوایی مختلف را امکانپذیر میسازد. امروزه از این نوع از دیوار سبک به طور گسترده در طیف وسیعی از پروژهها در سراسر دنیا استفاده میگردد.

با وال اسپید زلزله دیگر خطرناک نیست!

حضور وال اسپید در ششمین نمایشگاه ساختمان پایدار

مقایسه پلی استایرن با پشم سنگ در صنعت ساختمان
