_

گچ برگ (کناف)

صفحات پوششی گچی یا گچ برگ که به منظور پوشش انواع درای وال و دیوار پیش ساخته استفاده می‌گردند با نام و برندهای متفاوتی در صنعت ساخت و ساز خشک و ساختمان‌سازی شناخته شده‌اند. شناخته‌شده‌ترین برند این صفحات گچی "کناف" است. قابل ذکر است که به دلیل ظهور اولیه این محصول در صنعت ساختمان با نام تجاری کناف، تمامی صفحات گچی با انواع برندها در میان مصرف‌کنندگان عمدتا با نام کناف شناخته می‌شوند.

کناف (Knauf) نام تجاری و در واقع نام خانواده و مؤسسه‌ای با فعالیت‌هایی در سطح بین‌المللی و در زمینه محصولات ساخت و ساز خشک است. این شرکت آلمانی در سال ۱۹۳۲ توسط دو برادر به نام‌های «کارل و آنفوس کناف» تأسیس شد. با توجه به قدمت ۸۰ ساله‌اش، می‌توان آن را یکی از شرکت‌های بین‌المللی مشهور و شناخته شده در صنایع ساختمانی دانست که بیش از ۱۸۰۰۰ نفر در دفاتر و کارخانه‌های آن در سرتاسر جهان فعالیت می‌کنند.

مصالح ارائه شده توسط شرکت کناف تنوع گسترده‌ای در زمینه سقف و دیوارهای کاذب دارد. از جمله محصولات کناف می‌توان به صفحات گچی (گچ برگ)، تایل‌های گچی، صفحات مسلح سیمانی آکواپانل (AquaPanel) و سازه‌هایی جهت اجرای زیرسازی سقف‌های مسطح ساده، سقف‌های مشبک و همچنین انواع دیوارهای جداکننده و پوششی کناف است.

نصب و اجرای گچ برگ نیز به سهولت انجام می پذیرد. جهت اتصال این صفحات بر روی زیرسازی درای وال می‌توان از پیچ های پانل کناف به ابعاد مناسب استفاده کرد.

جهت اجرای صحیح گچ برگ و جلوگیری از ایجاد اشکالات اجرایی در آینده رعایت نکات ذیل ضروری است:

رعایت حصیر چینی گچ برگ کناف: پانل های گچی سقف و دیوار کاذب باید اصطلاحا به صورت حصیر چین در کنار هم قرار گیرند، به نحوی که درزهای پانل‌ها در راستای پانل‌های مجاور قرار نگیرد. (عدم توجه به این نکته ممکن است منجر به ترک در سقف کاذب گردد)
اجرای پخ مناسب در گچ برگ کناف: پانل های گچی در محل انقطاع خود در لبه‌های غیر فابریک نیاز به پخ با ضوابط مناسب دارند.
رعایت فاصله بین دو گچ برگ: پانل های گچی برای گیرایی بهتر بتونه، باید درزی بسیار کوچک داشته باشند.
رعایت فاصله اولین پیچ از لبه پانل.
عدم اجرای پانل کناف عمود بر جهت سازه‌های پانل خور: پانل ها نباید به موازات زیرسازی نصب شوند، در این صورت سقف کاذب عملکردی فاجعه بار خواهد داشت. زیرا ظرفیت باربری پانل کناف در جهت طول به دلیل ساختار الیاف به کار رفته در آن چندین برابر جهت عرضی است.
عدم دقت در برش پانل کناف: گچ برگ ها باید فیت و به اندازه بریده شوند تا در زمان نصب درزهای ایجاد شده حداقل به نظر برسد و با ظاهری زیبا و تمیز و مرتب در کنار هم قرار گیرند.
اجرای لبه کارخانه‌ای پانل در کنار لبه برش خورده کناف: پانل های کناف لبه فابریک دارند که به صورت کارخانه‌ای کونیک شده‌اند. این لبه‌ها نباید در کنار لبه‌های پخ خورده قرار گیرند.

_

انواع پانل گچی کناف

_

صفحات گچی ساده کناف (RG)

این گچ برگ ها دارای روکش کرم رنگ با مهر آبی کناف در پشت آن‌ها می‌باشند. کاربری آن‌ها عمومی و برای اجرای دیوار و سقف کناف هستند.

صفحات گچی کناف مقاوم در برابر رطوبت (MR)
این گچ برگ ها دارای روکش سبز با مهر آبی کناف در پشت آن‌ها می‌باشند. از این صفحات گچی در مکان‌های مرطوب استفاده می‌شود. استفاده در سرویس‌های بهداشتی و حمام‌ها بخشی از کاربرد این نوع از انواع کناف می‌باشد.

صفحات گچی کناف مقاوم در برابر حریق (FR)
این صفحات گچی دارای روکش صورتی با مهر قرمز کناف در پشت آن‌ها می‌باشند. از این صفحات در محل‌هایی استفاده می‌شود که نیاز به کد حریق دارند. پوشش ستون‌ها و تیرهای فلزی یکی از کاربرد این پانل‌هاست.

مقاوم در برابر حریق و رطوبت (FM)
این گچ برگ ها دارای روکش سبز با مهر قرمز کناف در پشت آن‌ها می باشد. در فضاهایی مورد استفاده قرارمی گیرند که توامان در برابر حریق و رطوبت نیاز به مراقبت دارند. داکت های تاسیساتی یکی از کاربرد این پانل ها است.

صفحات گاردکس کناف
این پانل گچی از محصولات جدید شرکت کناف است و هسته گچی این پانل دارای ترکیبات خاصی می‌باشد. در دو سمت این پانل از یک لایه فیلیس فایبر گلاس پوشیده شده است. ویژگی‌های این پانل گچی کناف عبارتند از: سازگاری با محیط زیست، مقاومت در برابر حریق، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در برابر کپک، توانایی تنفس بالا

کاربرد صفحات گچی (کناف) در پوشش ساختارهای سقف و دیوار کاذب
صفحات گچی و صفحات سیمانی جهت پوشش انواع سقف و دیوار کناف و سایر درای ول ها از جمله پانل پیش ساخته وال اسپید قابل استفاده می باشند. در ادامه به کاربرد انواع پانل های گچی و سیمانی در این ساختارها می پردازیم.

سقف کاذب یکپارچه کناف
سقف‌های کاذب یکپارچه کناف، بدون درز بوده و ساختار آن‌ها از اتصال صفحات روکش‌دار گچی به زیرسازی فولادی که به سقف اصلی متصل می‌باشد، تشکیل می‌شود. این ساختار از نظر معماری بسیار منعطف بوده و در ساخت سقف‌های معلق تزئینی (دکوراتیو) کاربرد ویژه دارد. اجرای سریع و آسان، عبور آسان تأسیسات مکانیکی و الکتریکی، انعطاف معماری بالا و امکان دستیابی به مشخصاتی نظیر عایق حرارتی و صوتی و مقاومت در برابر حریق و رطوبت از ویژگی‌های این ساختار می‌باشد. قطعات کارخانه‌ای استاندارد برای اجرای انواع مقاطع تولید و عرضه می‌گردند. با استفاده از این قطعات، می‌توان پیچیده‌ترین طرح‌های معماری را با دقت، سرعت و کیفیت بالا اجرا نمود.

دیتیل اجرایی سقف کاذب یکپارچه کناف

 

دیوارهای جدا کننده داخلی کناف
دیوارهای جداکننده کناف انواع مختلفی دارند. که به طور کلی پرکاربردترین این نوع دیوارها ساختار W111 و W112 است. تفاوت این دو نوع ساختار در تعداد لایه های گچ برگ (کناف) در هر طرف از دیوار است. به طوری‌که ساختار W111 شامل یک ردیف سازه به همراه یک لایه گچ برگ در هر طرف و ساختار W112 شامل یک ردیف سازه به همراه دو لایه گچ برگ در هر طرف است. این گچ برگ ها می‌توانند هر کدام از انواع صفحات گچی کناف باشند. کاربرد این نوع دیوار در جداسازی دو فضای متفاوت است.

دیوار جداکننده کناف – ساختار W111

دیوار جداکننده کناف – ساختار W112

دیوار داخلی آکواپانل کناف
در فضاهایی با رطوبت بالا مانند استخرها می‌توان جهت پوشش داخل فضای مرطوب از صفحات سیمانی کناف (آکواپانل) استفاده کرد. زیرسازی این نوع دیوار همانند زیرسازی دیوارهای جداکننده W111 و W112 است. تفاوت این نوع دیوار با این ساختارها در نوع پوشش آن است. به این صورت که می‌توان در طرف خشک از صفحات گچی کناف و در طرف مرطوب از آکواپانل و یا در هر دو طرف از آکواپانل جهت پوشش دیوار استفاده کرد.

دیوارهای خارجی کناف
معمول‌ترین پوشش مورد استفاده در ساختارهای خارجی کناف صفحات سیمانی (آکواپانل) هستند. به این صورت که پس از اجرای زیرسازی مناسب، جهت پوشش طرف داخلی دیوار می‌توان از انواع گچ برگ های کناف و یا سایر برندها و یا صفحات سیمانی و جهت پوشش نمای خارجی دیوار که در معرض فضای باز قرار دارد از صفحات سیمانی استفاده شود.

کاربرد صفحات گچی و سیمانی در دیوار وال اسپید
با توجه به ساختار پانل های پیش ساخته وال اسپید که متشکل از پروفیل‌های گالوانیزه (استاد) و پلی استایرن است، جهت پوشش این دیوار می‌توان از گچ برگ ها و صفحات سیمانی استفاده نمود. امکان نصب گچ برگ و صفحات سیمانی بر روی دیوار پیش ساخته وال اسپید موجب سهولت و تسریع روند اجرا خواهد شد.

در پوشش دیوارهای وال اسپید بر خلاف ساختار دیوار W112 کناف که رایج‌ترین ساختار مورد استفاده است، به دلیل تفاوت ساختاری وال اسپید با دیوارهای کناف و دارا بودن مقاومت ضربه‌ای بالاتر، اجرای تنها یک لایه گچ برگ در هر ارتفاعی از دیوار کافی خواهد بود. همچنین جهت پوشش خارجی دیوارهای وال اسپید می‌توان از صفحات سیمانی همچون سمنت برد و یا آکواپانل استفاده نمود.

دیوارهای وال اسپید با فراهم آوردن امکان اجرای انواع پوشش های صنعتی و سنتی در مرحله ی نازک کاری، گزینه‌های متنوعی پیش روی کارفرمایان عزیز قرار داده است.